Nyheter

Terningkast 6 til Havboka

Havboka RT 05871«Hvis du ikke allerede er miljøverner, blir du det etter teaterversjonen av Havboka»

 - Grusomt og poetisk om natur og ødeleggelse, skriver legendariske Mona Levin i Aftenposten om Havboka som kommer til Parken kulturhus onsdag 27. mars.

 Havboka RT 05810

Anmeldelsen fortsetter: 

"På 500 meters dyp sitter håkjerringa i godstolen og ser på TV, selvlysende av miljøgifter og omgitt av tomme spritflasker, malingsspann og alt mulig annet søppel. I båten sitter fiskeren med fristende agn. Håkjerringa er programmert til å ete. Til å gnaske, fortære, sluke og hugge tennene i alt som kommer dens vei og alt den søker opp, fra plankton til kobbe, oljesøl og et og annet menneske. Overlevelse, videreføring av arten, er dens mål og mening.

Et underliggende raseri

Ole Anders Tandbergs dramatisering av Morten Strøksnes’ roman Havboka tar egne grep, men i naturens og fremtidens tjeneste. Den er utført med så stort engasjement og teatral forstand i regien at pekefingeren blir nesten umerkelig. Dessuten helt nødvendig.

Som boken rommer teaterversjonen poesi, harde realiteter, fascinerende kunnskap, humor og underliggende raseri. Her er praktfulle skildringer av livet i dypet, levende fremstilt av Jan Sælid i en litt svaiende fremoverlent hvalrossaktig skikkelse. Bevegelsene og stemmen kommer fra bølger, vind og strøm. Ingen nyanse går ham forbi, han forteller nedtonet og med stor humor om vår undergang, samtidig som han viljeløst skuer ut over det hele.

Raseriet representerer isbjørn og sjøfugl og elefant og bier og hval, alle utrydningstruede arter som ikke finner nok mat, som spiser plast og dør av det, og som skifter kjønn eller mister forplantningsevnen på grunn av giftstoffer i naturen.

Strålende skuespillerprestasjon

Anmeldelsen i Aftenposten kan ikke være bedre. Mona Levin beskriver skuespiller Jan Sælid som strålende i dramatiseringen av «Havboka»:

-Ingen går uberørt fra Jan Sælids spill.

Havboka RT 05812

Havboka er underholdende, som teateret må være, og det gjør innsikten ytterligere smertefull og viktig, avslutter teateranmelder Mona Levin.

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp

Børsen

Lorkenesg. 2 (Arbeideren)

Åpningstid:
Mandag - fredag kl  09 - 15