Nyheter

Gratulerer - du lever!

Else Kåss FurusethHva er vitsen med livet, Else Kåss Furuseth?

– Vitsen med livet? Altfor vanskelig spørsmål. Og umulig å google seg til. Meningen med livet er vel noe sånn Eidsvåg-aktig som en problemfri time i gode venners lag? Er det lov å si? Såpass enkelt, men viktig?

Jeg er ikke akkurat noen Mandela, så innimellom kan jeg også si at «Taco er min religion». Altså en ganske enkel type, men i det lange løp så tror jeg livet mitt er bra om jeg har noen rundt meg som jeg er glad i – og at de har det bra. Livet handler jo ikke bare om salsa og rømmedressing. Selv om fredagstacoen ikke drar ned livskvaliteten, akkurat, sier Else og ler.

Ta livet ditt?

I Gratulerer, er Else Kåss Furuseth tilbake på teaterscenen med ny tabukomedie om det å være god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva. Også denne til fantastiske anmeldelser.

Etter premieren på Kondolerer fikk Else et spørsmål fra Se og Hør:
– Du har ikke tenkt til å ta livet ditt du da? Nei, ikke før nå, lo hun. Der og da var hun mest fornøyd med svaret, men spørsmålet satte i gang en prosess i henne om det å leve videre.

Gassballong

– Broderen hadde humor. Det siste han gjorde før han tok livet sitt, var å gi meg en badevekt, og sa at jeg måtte gå til psykolog. Han sa at hodet mitt var en gassballong, og at jeg alltid måtte trille sykkelen over fartsdumper for ellers ville det eksplodere. Seks år etter at storebroren min døde, bestemmer jeg meg for å følge hans råd. Jeg oppsøker en psykolog, bare for å være helt sikker på at hodet ikke eksploderer, forteller Else om bakteppet for forestillingen.

Gratulerer er beskrevet som en bekmørk hyllest til livet etter å ha mistet mor og bror i selvmord. Psykologsamtalene har også resultert i boken Else går til psykolog.

Selvmord

– I forkant av TV-serien din om selvmord sa du at det ikke blir noe verre av å snakke om det, men du lurte også på om det egentlig ble noe bedre av å snakke om det. Fortsatt i tvil?

– Det snakkes mye om at vi har en åpenhetskultur, og noen lurer til og med på om det er for mye åpenhet. Mitt svar er et rungende nei, fordi dette handler ikke først og fremst om åpenhet, men om at det ikke må være hemmelig. Det er mange som vokter sine ikke- perfekte-følelser som om det var statshemmeligheter. Dersom det ikke var så farlig å fortelle om at livet ikke er helt obladi-oblada alltid, så tror jeg kanskje flere hadde hatt det litt bedre. Mitt hovedbudskap er vel at det i hvert fall ikke blir verre av å snakke om det.

– Stiller vi for store krav til livet?

– Jeg vet ikke, men det er klart at dersom man senker lista noe, så er det lettere å føle seg som, om ikke verdensmester, i hvert fall ikke helt ræva.

Tabukomedier

– Hvorfor tabukomedier?

– Det kan kanskje føles som en klisje, men når livet går rett vest, ad undas, og den veien høna sparker, så blir jeg veldig glad for alt som gjør det bedre. Humor, for eksempel. Så målet mitt er egentlig faktisk å fokusere mindre på døden, og mer på livet. Snu iPhone-kamera utover. Det er jo menneskene i salen som betyr noe. At vi ikke er alene. Det er det som er meninga. Og så elsker jeg å få folk til å le av det som egentlig føles for vanskelig å snakke om, sier Else Kåss Furuseth.

Forestillingen "Gratulerer - du lever!" spilles 9. mars.

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp

Børsen

Lorkenesg. 2 (Arbeideren)

Åpningstid:
Mandag - fredag kl  09 - 15